gevoel voor paarden
Vanda Oosterhuis

Centered Riding - "lichaamsbewust rijden in balans"

Centered Riding® betekent "rijden vanuit je midden", je bekken, je zit. Dat is immers wat het paard direct voelt en de meeste invloed op hem heeft.
Wanneer je graag beter wilt rijden en stabieler wilt zitten, of wanneer je steeds weer dezelfde problemen tegenkomt, zit je waarschijnlijk vast in gewoontes en bewegingspatronen die niet de meest efficiënte zijn.
Daar kan je met Centered Riding enorm veel verbetering in brengen. Je leert niet alleen wat je anders kunt doen en waarom, maar vooral ook hoe je dat doet!

Spiegelen en voelen
Je paard spiegelt wat jij doet, daarom is het nodig om te weten hoe je beweegt, en wat je, bewust of onbewust, je paard vertelt met je zit, handen en benen.
Het is daarom belangrijk goed te leren voelen wat je zelf doet én te voelen hoe je paard beweegt en reageert.
Centered Riding helpt je dit allemaal te ontdekken: goed voelen, efficiënt bewegen en je evenwicht vinden.
Je zal duidelijke feedback van je paard krijgen, je zal merken dat hij steeds beter op je hulpen reageert en fijner en met meer plezier loopt.
Sally Swift
De methode is ontwikkeld door Sally Swift (1923 - 2009). Zij had een aangeboren rugafwijking (scoliose) en had, toen ze jong was, het geluk een vrouw, Mabel Todd, te treffen die haar tijd ver vooruit was op het gebied van bewust bewegen. Sally leerde daardoor goed met haar handicap om te gaan. Paardrijden was voor haar, vanwege de symmetrie, heel goed. Ze bezat geen eigen paard, maar had een goede vriendin vlakbij met een manege. Na haar pensionering bestudeerde Sally Swift een aantal verschillende bewegingsvormen, waaronder de Alexander-techniek en T'ai-Chi. Met al deze kennis ontwikkelde ze een eigen methode, die ze Centered Riding noemde, rijden vanuit je midden.
De basis oefeningen van Centered Riding zijn:
Met zachte ogen heb je een groot blikveld. Je hebt "duidelijk voor ogen" waar je heen wilt, je anticipeert, je hebt een open bewustzijn.
Met een goede ademhaling komt je zwaartepunt lager te liggen en kan de energie ongehinderd door je lichaam kan stromen. Hierdoor kan je soepel met je paard meebewegen en verdwijnt nodeloze spanning.
Door je bewust te zijn van je midden, je centrum van energie, krijg je een goede balans. Je kunt alle bewegingen gemakkelijker en vloeiender uitvoeren en de bewegingen van je paard goed volgen en beïnvloeden.
Met het opstapelen van blokken vorm je een beeld van je lichaam. Hoe meer je deze blokken op één lijn brengt en uitbalanceert, hoe evenwichtiger en soepeler je op je paard zit.
Als deze oefeningen helpen je te aarden, dat wil zeggen diep en stabiel in het zadel te zitten.
De oefeningen helpen je ook om te groeien, dus soepel rechtop te zitten met ontspannen schouders.